reklama

Krídelka s Čínskou kapustou, alebo aj s kelom

Varený kel je balzam na pečeň, ale kapusta je lepšia surová, alebo aj kyslá. No vieme dobre, aká je surová kapusta tvrdá, ale nič to, predsa ju môžeme nahradiť jemnejšou Čínskou kapustou. Narežeme na drobno, a podávame ako prílohu k akémukoľvek mäsu. Je to kóšer čo sa týka filozofie oddelenej stravy, príprava je jednoduchá a ako bonus je to ešte aj veľmi zdravé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Akékoľvek mäso pripravené na kely dostane jemnú chuť a samotný kel pôsobí ako som už spomínal liečivo. Manželka kúpila kuracie krídelka, ja som mal vymyslieť prílohu, ale kel som narýchlo nezohnal, len Čínsku kapustu. Tú ani nevarím, stačí posekať a ku koncu dusenia som ju hodil ku krídlam, aby trocha zmäkla a jedna ingrediencia s druhou si vymenili chute.

Vdýchol som predjarný vzduch
Jeho arabesky molekúl príjemne hladia pľúca
tak ďaleko by výdych chcel konať svoju púť
k zapálenému východu oblakov
ktorým rumenec zalial líca
na čosi sladké má jazyk môj chuť ...

Na to ľahké, čo všade vôkol máva krídlami
zlatoružový život, zrodený z plačúceho snehu
že jeho výpary sa musia vznášať nad nami
so slnkom sa rozhodli konať púť
k zrodu ružových oblakov
skúmajú, jak nový život kuť ....

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nepiekol som v trúbe, napodobnil som pečenie pre úspornosť v hlbokej panvici. Na rozpálenom oleji opekám krídelka, kým to ide, a kým si samé nepýtajú vodu, lebo by sa inak spálili. A tej vody dnes sa dočkali neskôr ako inokedy, lebo som k nim hodil mladú žihľavu, včera natrhanú, s červenkastými lístkami, ktoré denne páli mráz. Pustila trocha šťavy.

Obrázok blogu

Núdza je učiteka, kto chce žiť úsporne, ten musí rozmýšľať. A ide aj o čas. Prudko osmažiť a udusiť, to je cieľ.

Obrázok blogu

Včera mladučká žihľava vykúkla spod zeme, bojovala s mrazmi a ako dôsledok tohto boja sú jej zrumenené lístky, do krvava žiaria. Fotkám neverte, klamú, rovnako ako klame zrak ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľahko sa splýva so snami Jari
a človek nevie, kam skôr vydať sa na púť
Príkaz správneho zrojí vždy z hlavy
myseľ krídlam, vždy upraví chuť.

Ku krídlam tuláckym
hodí sa hlava
a to je aj dnes moja strava
kapusta, no nie guľatá
dnes musí byť hlava bojovná
a až z Číny vzatá.

V krajine, kde sa kruh mení v obdĺžnik
kde srdce zmieta vášeň
tam myseľ je dobrý protivník
tomu, čo potrebuje kázeň.


A takto som robil krídelka na kely:

Keď oheň hnevu týra telo,

musíme nájsť hlavu
globálne myslenie a nadhľad
a srdce čo dá hlave krídla.

Pokojná myseľ
koreň poddajných myšlienok
ako vlniek ihrajúcich sa.

To nie je ako vlasy bodliaka.
Len sa vlň a splietaj ornamenty,
ty s hlavou ako kučeravý listu kel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Varený kel, balzam na pečeň
a tak balzamom na hnev
sú práve tie Venušine krivky
plynule prechádzajúce v barok.

A keby tá kučeravá hlava
plná zaoblených myšlienok
ešte dostala krídla ...

Niet lepších krídel

ako kuracie
s vysokým obsahom medi.
A vtáky nebývajú choré.
Oduševnene lietajú,
nemajú čas na pády ....

Výslednú fotografiu môjho snaženia nemám, lebo som sa nevedel rozhodnúť, ako najlepšie upraviť kuracie krídelka s Čínskou kapustou tak, aby sa slinky zbiehali. To je jedno, ak si to pripravíte, na záverečnej úprave vlastne ani nezáleží. Záleží hlavne na tom, že sme to pripravovali s láskou, a dobre sme si prípravu jedla užili.

Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu